ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR OPDRACHTGEVERS

PROPSVASTGOED



HOOFDSTUK 1: ALGEMEEN

Artikel 1. Definities

1.1. In deze algemene voorwaarden worden de met een beginhoofdletter geschreven begrippen in de navolgende betekenis gebruikt, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven of uit de context anders blijkt:


Bedrijf: De rechtspersoon of de natuurlijke persoon die handelt in de uitoefening van zijn beroep of zijn bedrijf;

Consument: De natuurlijke persoon die niet handelt in de uitoefening van zijn beroep of zijn bedrijf;


Opdrachtgever: De natuurlijke persoon of de rechtspersoon die met Propsvastgoed een Overeenkomst is aangegaan of wenst aan te gaan;


Overeenkomst: De overeenkomst tussen Propsvastgoed en de Opdrachtgever voor de verhuurbemiddeling of voor de verhuurbemiddeling en beheer;


Partijen: De Opdrachtgever en Propsvastgoed gezamenlijk;


Propsvastgoed: De gebruiker van deze algemene voorwaarden:

Propsvastgoed, gevestigd aan Donkere Spaarne 18 te Haarlem, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder KvK-nummer 34107572


Schriftelijk: Schriftelijk of via de e-mail;


Toegangsmiddelen: Sleutels, toegangscodes, toegangspassen en overige toegangsmiddelen waarmee toegang verkregen wordt tot de Woonruimte;


Werk: Ieder werk in de zin van de Auteurswet dat Propsvastgoed in het kader van de Overeenkomst heeft vervaardigd en/of aan de Opdrachtgever ter beschikking heeft gesteld;


Woonruimte: De woonruimte waarop de Overeenkomst betrekking heeft.


1.2. Tenzij uit de context anders blijkt, verwijzen gedefinieerde begrippen in het enkelvoud tevens naar het meervoud en vice versa.


Artikel 2. Algemeen

2.1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op ieder aanbod van Propsvastgoed m.b.t. verhuurbemiddeling en beheer en op alle Overeenkomsten.

2.2. Eventuele afwijkingen op deze algemene voorwaarden zijn slechts geldig indien deze uitdrukkelijk Schriftelijk tussen Partijen zijn overeengekomen.

2.3. De toepasselijkheid van eventuele inkoop- of andere voorwaarden van de Opdrachtgever zijnde een Bedrijf wordt uitdrukkelijk van de hand gewezen.

2.4. Indien deze algemene voorwaarden eenmaal van toepassing zijn geweest op een rechtsverhouding tussen Propsvastgoed en de Opdrachtgever, dan wordt de Opdrachtgever geacht bij voorbaat te hebben  ingestemd met de toepasselijkheid van deze algemene voorwaarden op nadien gesloten en te sluiten Overeenkomsten. Derhalve zijn deze algemene voorwaarden ook van toepassing op vervolgopdrachten.

2.5. Indien een of meerdere van de bepalingen in deze algemene voorwaarden nietig zijn of vernietigd mochten worden, dan blijven de overige bepalingen van deze algemene voorwaarden volledig van toepassing. De nietige of vernietigde bepalingen zullen door Propsvastgoed vervangen worden, waarbij voor zoveel mogelijk het doel en de strekking van de oorspronkelijke bepaling(en) in acht wordt genomen.

2.6. Indien Propsvastgoed niet steeds strikte naleving van deze algemene voorwaarden verlangt, betekent dit niet dat de bepalingen daarvan niet van toepassing zijn of dat Propsvastgoed in enigerlei mate het recht zou verliezen om in andere gevallen de stipte naleving van de bepalingen van deze algemene voorwaarden te verlangen.

2.7. Propsvastgoed heeft het recht de algemene voorwaarden te wijzigen en de gewijzigde algemene voorwaarden op de bestaande Overeenkomst van toepassing te verklaren. De Opdrachtgever wordt Schriftelijk minimaal 2 maanden voorafgaand aan de inwerkingtreding in kennis gesteld van de gewijzigde algemene voorwaarden. Betreft de wijziging een ingrijpende wijziging ten nadele van de Opdrachtgever, dan kan de Opdrachtgever de Overeenkomst beëindigen tegen de dag waarop de nieuwe algemene voorwaarden in werking treden.


Artikel 3. Aanbod

3.1. Ieder aanbod van Propsvastgoed is vrijblijvend.

3.2. Kennelijke fouten of vergissingen op de website van Propsvastgoed of in (digitale) documenten of publicaties van Propsvastgoed binden Propsvastgoed niet.

3.3. Vermelde tarieven gelden niet automatisch voor toekomstige Overeenkomsten.


Artikel 4. Totstandkoming van de Overeenkomst

4.1. De Overeenkomst komt tot stand op het moment dat Propsvastgoed en de Opdrachtgever de (digitale) opdracht tot dienstverlening hebben ondertekend.


Artikel 5. Uitvoering van de Overeenkomst door Propsvastgoed

5.1. Alle verbintenissen van Propsvastgoed voortvloeiende uit de Overeenkomst zijn

inspanningsverbintenissen.

5.2. Propsvastgoed zal de werkzaamheden naar beste vermogen en als zorgvuldig handelend beroepsbeoefenaar uitvoeren. Propsvastgoed kan evenwel niet instaan voor het bereiken van enig beoogd resultaat.

5.3. Propsvastgoed heeft het recht bij de uitvoering van de Overeenkomst, zonder de Opdrachtgever daarvan in kennis te stellen, een of meerdere derden in te schakelen.

5.4. Indien Propsvastgoed voor de uitvoering van de Overeenkomst bepaalde gegevens van de Opdrachtgever nodig heeft, dan start Propsvastgoed met de uitvoering van de Overeenkomst nadat deze gegevens zijn ontvangen.


Artikel 6. Termijnen

6.1. In het geval dat in verband met de uitvoering van de werkzaamheden tussen Propsvastgoed en de Opdrachtgever een termijn is overeengekomen, dan geldt deze termijn slechts bij benadering. Een vermelde termijn dient niet te worden aangemerkt als een fatale termijn. Indien Propsvastgoed niet binnen een vermelde of overeengekomen termijn werkzaamheden uitvoert, dan dient de Opdrachtgever Propsvastgoed een Schriftelijke ingebrekestelling te sturen waarin Propsvastgoed een redelijke termijn wordt geboden om alsnog na te komen.


Artikel 7. Verplichtingen van de Opdrachtgever

7.1. De Opdrachtgever draagt er zorg voor dat alle gegevens en bescheiden, waarvan Propsvastgoed aangeeft dat deze noodzakelijk zijn of waarvan de Opdrachtgever redelijkerwijs behoort te begrijpen dat deze noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de Overeenkomst, tijdig aan Propsvastgoed worden verstrekt.

7.2. De Opdrachtgever is gehouden Propsvastgoed onverwijld te informeren omtrent feiten en omstandigheden die in verband met de uitvoering van de Overeenkomst van belang kunnen zijn.

7.3. Propsvastgoed gaat ervan uit dat de Opdrachtgever al zijn verplichtingen nakomt die volgen uit wet- en regelgeving. Dit geldt ook voor wet- en regelgeving die in werking treedt na de totstandkoming van de Overeenkomst.

7.4. Het blijft te allen tijde de verantwoordelijkheid van de Opdrachtgever relevante wet- en regelgeving, waaronder omtrent het bezitten en het verhuren van een woning, in acht te nemen.

7.5. Indien de Woonruimte door de Opdrachtgever wordt verkocht, dan dient de Opdrachtgever Propsvastgoed daarvan zo spoedig mogelijk op de hoogte te stellen. In een dergelijk geval zullen Partijen met elkaar afspraken maken omtrent de beëindiging van de Overeenkomst.

7.6. De Opdrachtgever vrijwaart Propsvastgoed voor eventuele aanspraken van derden, waaronder van een huurder, die in verband met de uitvoering van de Overeenkomst schade lijden en welke aan de Opdrachtgever toerekenbaar is.


Artikel 8. Toegangsmiddelen

8.1. De Opdrachtgever is verantwoordelijk voor het tijdig ter beschikking stellen van de

Toegangsmiddelen.

8.2. Propsvastgoed gaat zorgvuldig om met de terbeschikkinggestelde Toegangsmiddelen.

8.3. Bij verlies of diefstal van de Toegangsmiddelen zal Propsvastgoed de Opdrachtgever hiervan zo spoedig mogelijk op de hoogte stellen. Propsvastgoed is niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg hiervan, zoals schade door diefstal van goederen of beschadiging van goederen. De Opdrachtgever is zelf verantwoordelijk voor het naar behoren verzekeren van zijn eigendommen.

8.4. Na de melding genoemd in artikel 8.3 is de Opdrachtgever verplicht onverwijld voor eigen rekening en risico zorg te dragen voor vervanging van de sloten en/of toegangssystemen en nieuwe Toegangsmiddelen aan Propsvastgoed ter beschikking te stellen.

8.5. Indien Toegangsmiddelen wijzigen, dan dient de Opdrachtgever Propsvastgoed zo spoedig mogelijk de nieuwe Toegangsmiddelen aan Propsvastgoed te verstrekken.


Artikel 9. Facturen en betaling

9.1. De facturen worden via de e-mail naar de Opdrachtgever gestuurd.

9.2. De Opdrachtgever dient de van Propsvastgoed ontvangen facturen te betalen binnen 14 dagen na de factuurdatum.

9.3. Betaling dient zonder korting of verrekening te geschieden.

9.4. Indien de Opdrachtgever niet tijdig betaalt, dan is de Opdrachtgever direct in verzuim. De Opdrachtgever zijnde een Bedrijf is vanaf het moment van in verzuim treden over het opeisbare bedrag een rente verschuldigd van 1% per maand, waarbij een gedeelte van een maand als gehele maand wordt gerekend, tenzij de wettelijke rente voor handelstransacties hoger is. In een dergelijk geval wordt de wettelijke rente voor handelstransacties aan de Opdrachtgever zijnde een Bedrijf in rekening gebracht. De Opdrachtgever zijnde een Consument is vanaf het moment van in verzuim treden over het opeisbare bedrag de wettelijke rente voor consumententransacties verschuldigd. Daarnaast komen alle kosten van invordering zowel gerechtelijk als buitengerechtelijk, ten laste van de Opdrachtgever. De buitengerechtelijke incassokosten worden bij de Opdrachtgever zijnde een Bedrijf vastgesteld op 15% van de hoofdsom met een minimum van € 150,-. Bij de Opdrachtgever zijnde een Consument worden de buitengerechtelijke incassokosten vastgesteld overeenkomstig de Wet Incassokosten.

9.5. In geval van liquidatie, faillissement, beslag of surseance van betaling van de Opdrachtgever zijn de vorderingen van Propsvastgoed op de Opdrachtgever onmiddellijk opeisbaar.

9.6. Iedere betaling door de Opdrachtgever strekt allereerst tot voldoening van de verschuldigde rente en vervolgens tot voldoening van de op de invordering vallende kosten. Pas na voldoening van deze bedragen strekt enige betaling door de Opdrachtgever tot voldoening van de openstaande hoofdsom.
9.7. Propsvastgoed kan de in het kader van de Overeenkomst ontvangen of gegenereerde zaken, gegevens, documenten, e.d. onder zich houden, ondanks een bestaande verplichting tot afgifte, totdat de Opdrachtgever alle aan Propsvastgoed verschuldigde bedragen betaald heeft.

9.8. Bezwaren tegen de hoogte van de factuur dienen binnen [periode] na de factuurdatum Schriftelijk bij Propsvastgoed te worden ingediend. Een bezwaar tegen de hoogte van de factuur schort de betalingsverplichting niet op.


Artikel 10. Tariefwijziging

10.1. Propsvastgoed heeft het recht jaarlijks zijn tarieven aan te passen, bijvoorbeeld op basis van de inflatie. De Opdrachtgever wordt Schriftelijk minimaal 3 maanden voorafgaand aan de inwerkingtreding van een tariefwijziging in kennis gesteld en van de datum van inwerkingtreding.

10.2. Indien de Opdrachtgever zich niet kan vinden in de tariefwijziging, dan kan de Opdrachtgever de Overeenkomst opzeggen.


Artikel 11. Aansprakelijkheid en verjaring

11.1. Propsvastgoed kan niet gehouden worden tot het vergoeden van enige schade die een direct of indirect gevolg is van:

a. Een gebeurtenis die in feite buiten zijn macht ligt en aldus niet aan zijn doen en/of laten kan worden toegeschreven, zoals o.a. omschreven in artikel 13.1 van deze algemene voorwaarden;

b. Enige daad of nalatigheid van de Opdrachtgever.

11.2. De Opdrachtgever staat in voor de deugdelijkheid en volledigheid van de aan Propsvastgoed ter beschikking gestelde gegevens en bescheiden. Propsvastgoed is niet aansprakelijk voor schade welke veroorzaakt is door onvolledigheid van of gebrekkigheid in de door of namens de Opdrachtgever verstrekte informatie.

11.3. De Opdrachtgever is zelf verantwoordelijk voor de beslissingen die hij, al dan niet naar aanleiding van een advies van Propsvastgoed, maakt.

11.4. Propsvastgoed is niet aansprakelijk voor verminking of verlies van gegevens als gevolg van verzending van de gegevens met behulp van telecommunicatiefaciliteiten.

11.5. Propsvastgoed is niet aansprakelijk voor schade die is veroorzaakt door toedoen van de huurder of een derde.

11.6. Propsvastgoed is niet aansprakelijk voor schade aan de Woonruimte of aan zaken die zich in, aan of rondom de Woonruimte bevinden, tenzij deze schade veroorzaakt is door opzet of bewuste roekeloosheid aan de zijde van Propsvastgoed.

11.7. Propsvastgoed is nimmer aansprakelijk voor indirecte schade of gevolgschade, daaronder begrepen gederfde winst, gemiste huurinkomsten, terugbetalingen aan een huurder, reputatieschade, gemiste besparingen, arbeidskosten en opgelegde boetes.

11.8. Indien Propsvastgoed aansprakelijk mocht zijn voor enigerlei schade of indien een bovengenoemde aansprakelijkheidsbeperking niet is toegestaan of door een rechter niet van toepassing wordt verklaard, dan is de aansprakelijkheid van Propsvastgoed beperkt tot het bedrag van de door de verzekeraar van Propsvastgoed gedane uitkering. Indien de verzekeraar in enig geval niet tot uitkering overgaat, de schade niet door de verzekering wordt gedekt of Propsvastgoed voor de schade niet verzekerd is, dan is de aansprakelijkheid van Propsvastgoed te allen tijde beperkt tot het factuurbedrag dat aan de Opdrachtgever in rekening is gebracht voor de werkzaamheden waarop de aansprakelijkheid betrekking heeft met een maximum van de kale huurprijs voor 3 maanden van de Woonruimte.

11.9. Elke rechtsvordering jegens Propsvastgoed wegens een gebrek in de uitvoering van de Overeenkomst verjaart door verloop van 1 jaar nadat de Opdrachtgever de schade heeft ontdekt of redelijkerwijze had kunnen ontdekken.


Artikel 12. Opschorting en ontbinding

12.1. Propsvastgoed is bevoegd de uitvoering van de Overeenkomst op te schorten indien de Opdrachtgever een of meerdere van zijn verplichtingen jegens Propsvastgoed niet nakomt. De Opdrachtgever wordt middels een Schriftelijke verklaring van een dergelijke opschorting in kennis gesteld.
12.2. Propsvastgoed is bevoegd Overeenkomst middels een Schriftelijke verklaring te ontbinden zonder enige schadevergoeding aan de Opdrachtgever verschuldigd te zijn, indien:

a. Er naar het oordeel van Propsvastgoed sprake is van een ernstige verstoring van de relatie tussen Partijen;

b. Blijkt dat de Opdrachtgever aan Propsvastgoed onjuiste gegevens heeft verstrekt bij het aangaan van de Overeenkomst die van dien aard zijn dat, indien Propsvastgoed met deze gegevens bekend zou zijn geweest, de Overeenkomst niet of niet onder dezelfde

voorwaarden zou zijn gesloten;

c. De Opdrachtgever zijn (betalings)verplichtingen jegens Propsvastgoed niet nakomt en de Opdrachtgever geen gehoor heeft gegeven aan een gestuurde ingebrekestelling waarin de Opdrachtgever een redelijke termijn is geboden om alsnog na te komen. Indien nakoming blijvend onmogelijk is, dan kan een ingebrekestelling achterwege blijven;

d. De Opdrachtgever surseance van betaling verzoekt of deze aan de Opdrachtgever

wordt verleend, de Opdrachtgever failliet wordt verklaard of een verzoek daartoe wordt

ingediend, de Opdrachtgever niet in staat is aan zijn schulden te voldoen, de Opdrachtgever onder curatele wordt gesteld of de Opdrachtgever onder bewind wordt

gesteld.


Artikel 13. Overmacht

13.1. Propsvastgoed is niet gehouden tot het nakomen van een of meer verplichtingen onder de Overeenkomst indien hij daartoe verhinderd is als gevolg van overmacht. Onder overmacht wordt o.a. verstaan: een niet-toerekenbare tekortkoming van een ingeschakelde derde, het tijdelijk niet of niet toereikend beschikbaar zijn van hardware,  software en/of internet- of andere telecommunicatieverbindingen welke noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de Overeenkomst, extreme weersomstandigheden, overheidsmaatregelen, stroomstoring, oorlog, oorlogsgevaar, rellen, terrorisme, brand, diefstal, dataverlies als gevolg van computerstoring, virusinfectie of computervredebreuk door een derde, cyberaanval, epidemieën, pandemie, quarantaineplicht, ziekte of persoonlijke (familie)omstandigheden van de natuurlijke persoon die namens Propsvastgoed de Overeenkomst uitvoert of dient uit te voeren,

wijzigingen in wet- en/of regelgeving, alsmede iedere andere situatie waarop Propsvastgoed geen (beslissende) controle kan uitoefenen.

13.2. In geval van overmacht zal Propsvastgoed vooralsnog ontheven zijn van zijn verplichting tot het uitvoeren van de overeengekomen werkzaamheden. Het zal van de omstandigheden van het geval afhangen of dat geheel dan wel gedeeltelijk het geval zal zijn en zal blijven dan wel of er slechts sprake zal zijn van een opschorting van uitvoering.

13.3. Indien er sprake is van een overmachtssituatie aan de zijde van Propsvastgoed, dan stelt Propsvastgoed de Opdrachtgever daarvan zo spoedig mogelijk op de hoogte.


Artikel 14. Klachten

14.1. Klachten over de uitgevoerde werkzaamheden dienen onverwijld, in ieder geval binnen [periode] na de voltooiing van de werkzaamheden waarop de klacht betrekking heeft, Schriftelijk door de Opdrachtgever aan Propsvastgoed kenbaar te worden gemaakt.

14.2. Na het indienen van de klacht dient de Opdrachtgever Propsvastgoed de gelegenheid te geven de gegrondheid van de klacht te onderzoeken en zo nodig de gelegenheid te geven om alsnog de overeengekomen werkzaamheden te verrichten. Het feit dat Propsvastgoed overgaat tot het onderzoeken van de klacht impliceert niet dat Propsvastgoed erkent dat de uitgevoerde werkzaamheden gebrekkig zijn.


Artikel 15. Auteursrechten

15.1. De auteursrechten op het Werk berusten bij Propsvastgoed of bij zijn licentiegever. Door de terbeschikkingstelling van het Werk worden geen auteursrechten overgedragen.

15.2. De Opdrachtgever heeft het recht het Werk enkel te gebruiken in het kader van de

Overeenkomst.

15.3. De Opdrachtgever dient de auteursrechten van Propsvastgoed en van zijn licentiegever te allen tijde te respecteren.


Artikel 16. Integriteit, geheimhouding en verwerking van persoonsgegevens

16.1. Partijen dienen integer jegens elkaar te handelen. Derhalve dienen Partijen o.a.:

a. Elkaar met respect te behandelen;

b. Geen handelingen te verrichten die leiden tot belangenverstrengeling;

c. Vertrouwelijke informatie die zij in het kader van hun Overeenkomst van elkaar of uit

andere bron hebben verkregen geheim te houden. Informatie geldt als vertrouwelijk als

dit door de andere partij is medegedeeld of als dit voortvloeit uit de aard van de

informatie. De partij die vertrouwelijke informatie ontvangt, zal deze slechts gebruiken

voor het doel waarvoor deze verstrekt is.

16.2. Indien Propsvastgoed op grond van een wettelijke bepaling of een gerechtelijke uitspraak gehouden is vertrouwelijke informatie aan door de wet of de bevoegde rechter aangewezen derde te verstrekken en Propsvastgoed zich ter zake niet kan beroepen op een wettelijk dan wel door de bevoegde rechter erkend of toegestaan recht van verschoning, dan is Propsvastgoed niet gehouden tot schadevergoeding.

16.3. Propsvastgoed verwerkt persoonsgegevens in overeenstemming met zijn privacyverklaring die op zijn website staat, zie 


Artikel 17. Overdracht

17.1. Het is de Opdrachtgever niet toegestaan zonder de voorafgaande Schriftelijke toestemming van Propsvastgoed zijn rechten en plichten die voortvloeien uit de Overeenkomst aan een derde partij over te dragen.


Artikel 18. Toepasselijk recht en bevoegde rechter

18.1. Op elke Overeenkomst tussen Propsvastgoed en de Opdrachtgever is Nederlands recht van toepassing.

18.2. Alle geschillen ter zake van Overeenkomsten tussen de Opdrachtgever en Propsvastgoed worden voorgelegd aan de bevoegde rechter in het arrondissement waar Propsvastgoed gevestigd is. De Opdrachtgever zijnde een Consument heeft 1 maand de tijd nadat Propsvastgoed zich Schriftelijk jegens de Opdrachtgever op dit beding heeft beroepen, om voor beslechting van het geschil voor de volgens de wet bevoegde rechter te kiezen.


HOOFDSTUK 2: VERHUURBEMIDDELING

De bepalingen opgenomen in dit hoofdstuk 2 “Verhuurbemiddeling” zijn van toepassing op de verhuurbemiddelingswerkzaamheden die Propsvastgoed in opdracht van de Opdrachtgever uitvoert, onverminderd de toepasselijkheid van de overige bepalingen van deze algemene voorwaarden.


Artikel 19. Duur, opzegging en beëindiging van de Overeenkomst

19.1. De Overeenkomst wordt aangegaan voor onbepaalde tijd.

19.2. De Overeenkomst kan te allen tijde door ieder der Partijen worden opgezegd.

19.3. Opzegging dient Schriftelijk te geschieden.

19.4. De Overeenkomst eindigt van rechtswege zonder dat een opzegging is vereist op het moment dat Propsvastgoed de verhuurbemiddeling heeft voltooid.


Artikel 20. Verplichtingen van de Opdrachtgever

20.1. De Opdrachtgever verklaart bevoegd te zijn de Woonruimte voor de verhuur aan te bieden en de huurovereenkomsten aan te gaan en over alle vereiste toestemmingen en vergunningen (zoals, maar zeker niet beperkt tot, toestemming van de VVE, een hypotheekverstrekker en een vergunning van de gemeente) te beschikken.

20.2. De Opdrachtgever dient een door Propsvastgoed gestuurde concept huurovereenkomst onverwijld te controleren en zijn akkoord of eventuele gewenste aanpassingen binnen [periode] na ontvangst van de concept huurovereenkomst aan Propsvastgoed Schriftelijk kenbaar te maken.

20.3. De Opdrachtgever is zelf verantwoordelijk voor:

a. Het afdragen van belastingen i.v.m. de ontvangen huursommen;

b. Het inlichten van derden, zoals een verzekeraar, VVE of hypotheekverstrekker, dat de

Woonruimte wordt verhuurd;

c. Het beschikbaar stellen van het energielabel van de Woonruimte aan de huurder.

20.4. De Opdrachtgever staat ervoor in dat de Woonruimte voldoet aan alle eisen die wet- en regelgeving daaraan stellen, zoals i.v.m. veiligheid en gezondheid.

20.5. De Opdrachtgever staat ervoor in dat gedurende de huurovereenkomst de Woonruimte beschikbaar is.

20.6. De huurovereenkomst wordt opgesteld o.a. aan de hand van de door de Opdrachtgever gewenste afspraken, zoals afspraken omtrent looptijd, huurprijs en voorschot(ten). Propsvastgoed is niet verantwoordelijk voor de gevolgen van deze afspraken, waaronder een beroep op huurbescherming door de huurder of indien de huurder een zaak start bij de Huurcommissie.

20.7. Indien de Opdrachtgever tevens een andere partij de opdracht heeft verleend tot

verhuurbemiddeling, dan dient de Opdrachtgever Propsvastgoed daarvan Schriftelijk in kennis te stellen. Zonder deze kennisgeving is de opdracht tot verhuurbemiddeling exclusief aan Propsvastgoed verleend. De opdracht tot het te huur aanbieden van de Woonruimte op de website www.pararius.nl wordt te allen tijde exclusief aan Propsvastgoed verleend.

20.8. Indien de Opdrachtgever, zonder tussenkomst van Propsvastgoed, in onderhandeling is met een potentiële huurder omtrent het huren van de Woonruimte of indien de Opdrachtgever, zonder tussenkomst van Propsvastgoed, de Woonruimte heeft verhuurd, dan dient de Opdrachtgever Propsvastgoed daarvan onverwijld in kennis te stellen.

20.9. Indien de Woonruimte niet meer voor de verhuur beschikbaar is, dan dient de Opdrachtgever Propsvastgoed daarvan onverwijld in kennis te stellen.


Artikel 21. Vergunningen

21.1. Tot de werkzaamheden van Propsvastgoed behoren niet het aanvragen van vergunningen of toestemmingen voor de verhuur.

21.2. Indien een vergunning voor de verhuur eindigt, dan kan Propsvastgoed daarvoor nimmer verantwoordelijk worden gesteld.

Artikel 22. Positie van Propsvastgoed

22.1. Propsvastgoed is niet de contractspartij van de huurder in de huurovereenkomst. De Opdrachtgever is de verhuurder en de contractspartij van de huurder. Indien Propsvastgoed naast verhuurbemiddeling ook het financieel beheer verzorgt van de Woonruimte waarop de huurovereenkomst betrekking heeft en Propsvastgoed, als financieel beheerder, de huurovereenkomst ondertekent, dan ondertekent Propsvastgoed namens de Opdrachtgever de huurovereenkomst en is ook dan Propsvastgoed niet de contractspartij van de huurder.


Artikel 23. Courtage en namens de Opdrachtgever innen van bedragen

23.1. Indien:

a. Door toedoen van Propsvastgoed een huurovereenkomst tot stand is gekomen tussen de Opdrachtgever en een huurder m.b.t. de Woonruimte; of

b. Een huurder door toedoen van Propsvastgoed een aanbetaling i.v.m. de huur van de

Woonruimte heeft voldaan en de Opdrachtgever zijn akkoord heeft gegeven voor het

verhuren van de Woonruimte aan de Huurder, dan is de Opdrachtgever de courtage aan Propsvastgoed verschuldigd.

23.2. De courtage blijft verschuldigd indien:

a. Na de ondertekening van de huurovereenkomst de huurovereenkomst door toedoen van de Opdrachtgever wordt ontbonden of beëindigd;

b. Vanwege het ontbreken van een vergunning de Woonruimte niet verhuurd mag worden;

c. De huurder na het voldoen van de aanbetaling en het akkoord van de Opdrachtgever

om de Woonruimte aan deze huurder te verhuren niet de Woonruimte huurt;

d. De huurder de huurovereenkomst na ondertekening annuleert.

23.3. Indien artikel 23.2 sub c. van toepassing is, dan blijft de huurder de aanbetaling aan de Opdrachtgever verschuldigd ter compensatie voor de gemiste huurinkomsten.

23.4. Indien artikel 23.2 sub d. van toepassing is, dan blijft de huurder 1 maand kale huur aan de Opdrachtgever verschuldigd ter compensatie voor de door de Opdrachtgever gemiste huurinkomsten.

23.5. Propsvastgoed int namens de Opdrachtgever de aanbetaling, de eerste termijnbetaling (onder aftrek van de aanbetaling) en de waarborgsom.

23.6. Indien de huurder een aanbetaling heeft voldaan aan Propsvastgoed en de Opdrachtgever niet zijn akkoord heeft gegeven voor het verhuren van de Woonruimte aan deze huurder, dan wordt de aanbetaling door Propsvastgoed namens de Opdrachtgever aan de huurder terugbetaald.

23.7. De courtage die de Opdrachtgever aan Propsvastgoed verschuldigd is, wordt verrekend met de aanbetaling en de eerste termijnbetaling die Propsvastgoed namens de Opdrachtgever van de huurder int.

23.8. De courtage is tevens verschuldigd indien de huurovereenkomst m.b.t. de Woonruimte tot stand komt nadat de Overeenkomst door toedoen van de Opdrachtgever is beëindigd en deze huurovereenkomst tot stand is gekomen als gevolg van de door Propsvastgoed verrichte diensten en het verschuldigd zijn van de volledige courtage gezien de omstandigheden van het geval redelijk is.

23.9. Indien de courtage verschuldigd is, maar niet overeenkomstig artikel 23.7 verrekend kan worden, dan stuurt Propsvastgoed de Opdrachtgever een factuur voor de courtage.


Artikel 24. Aansprakelijkheid

24.1. Indien de werkzaamheden van Propsvastgoed niet leiden tot een huurovereenkomst, dan is Propsvastgoed daarvoor niet aansprakelijk.

24.2. Propsvastgoed is niet aansprakelijk voor leegstand van de Woonruimte.

24.3. Indien de verhuur van de Woonruimte in strijd is met wet- of regelgeving of indien de Opdrachtgever niet bevoegd is de Woonruimte te verhuren, dan is Propsvastgoed niet aansprakelijk voor enige schade, waaronder opgelegde boetes of overige sancties, die de Opdrachtgever daardoor lijdt.

24.4. Indien Propsvastgoed in opdracht van de Opdrachtgever een bepaalde afspraak in de huurovereenkomst opneemt, zoals omtrent de huurprijs, die afwijkt van het advies van Propsvastgoed, dan is Propsvastgoed niet aansprakelijk voor de gevolgen van een dergelijke afspraak.

24.5. Indien een huurder een verzoek indient bij de Huurcommissie, dan is Propsvastgoed niet aansprakelijk voor de gevolgen, zoals de verplichting van de Opdrachtgever bepaalde bedragen aan een huurder terug te betalen of een verlaging van de huurprijs.

24.6. Propsvastgoed is niet aansprakelijk voor de eventuele gevolgen van wijzigingen in wet- en/of regelgeving, bijvoorbeeld op het gebied van vergunningen.

24.7. Propsvastgoed is niet aansprakelijk voor de gevolgen van handelingen door de huurder van de Woonruimte. Propsvastgoed is niet aansprakelijk voor de wijze waarop de huurder, na ondertekening van de huurovereenkomst, zijn verplichtingen als huurder nakomt. Propsvastgoed is niet aansprakelijk voor misgelopen huurbedragen of rente of overige door de Opdrachtgever geleden schade doordat de huurder de huur niet of niet tijdig betaalt.


Artikel 25. Vrijwaring

25.1. De Opdrachtgever vrijwaart Propsvastgoed voor alle aanspraken van derden, daaronder mede begrepen overheden en huurders, die verband houden met de door de Opdrachtgever aangeboden Woonruimte en de huurovereenkomst die de Opdrachtgever al dan niet met tussenkomst van Propsvastgoed heeft gesloten. Deze vrijwaring brengt met zich mee dat de Opdrachtgever op verzoek van Propsvastgoed voor eigen rekening de verdediging in gerechtelijke en andere procedures waarin Propsvastgoed door derden betrokken wordt op zich zal nemen of zal ondersteunen en dat de Opdrachtgever alle schade en kosten zal vergoeden die samenhangen met zulke aanspraken van derden.

25.2. De Opdrachtgever vrijwaart Propsvastgoed voor aanspraken van derden met betrekking tot rechten van intellectuele eigendom op door de Opdrachtgever verstrekte materialen of gegevens, die bij de uitvoering van de Overeenkomst worden gebruikt.


HOOFDSTUK 3: BEHEER

De bepalingen opgenomen in dit hoofdstuk 3 “Beheer” zijn van toepassing op de

beheerwerkzaamheden die Propsvastgoed in opdracht van de Opdrachtgever uitvoert, onverminderd de toepasselijkheid van de overige bepalingen van deze algemene voorwaarden.


Artikel 26. Looptijd

26.1. De Overeenkomst wordt aangegaan voor onbepaalde tijd met een minimale termijn van 6 maanden.

26.2. Na het verstrijken van de minimale looptijd kan de Overeenkomst te allen tijde Schriftelijk worden opgezegd.

26.3. Na het einde van de Overeenkomst verstrekt Propsvastgoed op verzoek van de Opdrachtgever aan de Opdrachtgever alle (digitale) bescheiden omtrent de Woonruimte waarover Propsvastgoed beschikt. Een dergelijk verzoek dient ingediend te worden binnen [periode] na het einde van de Overeenkomst.


Artikel 27. Beheer

27.1. Het technisch beheer wordt enkel aangeboden in combinatie met het financieel beheer.

27.2. Onder het technisch beheer valt niet het uitvoeren van periodieke inspecties in de

Woonruimte in het kader van de Opiumwet, tenzij de Opdrachtgever daarvoor uitdrukkelijk de opdracht aan Propsvastgoed heeft verleend en deze opdracht door Propsvastgoed is aanvaard. Voor een dergelijke opdracht wordt een vergoeding per inspectie aan de Opdrachtgever in rekening gebracht.

27.3. Indien de Opdrachtgever het technisch beheer afneemt, dan wordt aan de huurder een portaal beschikbaar gesteld waarop de huurder een gebrek of storing kan melden aan Propsvastgoed.

27.4. Indien de huurder niet op tijd betaalt, dan zal Propsvastgoed de huurder een herinnering sturen. Betaalt de huurder niet binnen de in de herinnering gestelde termijn, dan stuurt Propsvastgoed de huurder een aanmaning. Geeft de huurder geen gehoor aan de aanmaning, dan zullen Propsvastgoed en de Opdrachtgever met elkaar in overleg treden om te bepalen of dan wel welke verdere incassomaatregelen genomen gaan worden. De kosten die worden gemaakt ten gevolge van een tekortschieten door de huurder komen voor rekening van de Opdrachtgever doch worden, voor zover mogelijk, verhaald op de huurder.


Artikel 28. Werkzaamheden laten uitvoeren en noodsituatie

28.1. Propsvastgoed is bevoegd tot een bedrag van € 250,- excl. btw (= € 302,50 incl. btw) zonder toestemming van de Opdrachtgever voor rekening en risico van de Opdrachtgever aan (onderhouds)werkzaamheden aan de Woonruimte te laten uitvoeren.

28.2. In geval van een noodsituatie is Propsvastgoed bevoegd ook zonder voorafgaande opdracht of voorafgaande toestemming van de Opdrachtgever en ook indien de kosten hoger zijn dan genoemd in artikel 28.1, voor rekening en risico van de Opdrachtgever noodvoorzieningen of spoedreparaties t.b.v. de Woonruimte uit te (laten) voeren die nodig zijn om de schade voor de Opdrachtgever zoveel als mogelijk te beperken of de veiligheid zoveel als mogelijk te waarborgen.

28.3. Indien Propsvastgoed vanwege een noodsituatie beheerwerkzaamheden dient uit te voeren buiten de kantoortijden van Propsvastgoed, dan heeft Propsvastgoed het recht extra kosten aan de Opdrachtgever in rekening te brengen.


Artikel 29. Kosten van werkzaamheden van uitvoerende partijen

29.1. Door Propsvastgoed verstrekte kostenopgaves van uitvoerende partijen zijn ramingen van de kosten van de werkzaamheden van uitvoerende partijen en kunnen niet aangemerkt worden als een vaste prijs, tenzij uitdrukkelijk anders is vermeld. Hoewel wordt getracht een zo nauwkeurig mogelijke raming te geven, kunnen aan een verstrekte kostenopgave geen rechten worden ontleend.

29.2. Propsvastgoed is niet aansprakelijk indien een verstrekte kostenopgave van een uitvoerende partij niet overeenstemt met de werkelijke kosten van de uitvoerende partij.

29.3. De facturatiemomenten van de kosten voor uitvoerende partijen worden vooraf Schriftelijk aan de Opdrachtgever kenbaar gemaakt.

Share by: